Zolang mogelijk je eigen tanden en kiezen behouden heeft altijd onze absolute focus. Toch zijn er situaties waarbij je gebit sparen (geheel of gedeeltelijk) niet meer mogelijk is. Dan zijn er verschillende opties. Een daarvan is een kunstgebit, ofwel een gebitsprothese. De stap daarnaartoe is voor sommige mensen erg groot. We zijn er om je hierin bij te staan.
Prothese,klikgebit of implantaten?
Voor de meeste mensen zijn er keuzes om niet functionerende eigen tanden te vervangen. De keuze hangt af van medische factoren. Zo moet je kaak sterk genoeg zijn en je tandvlees gezond genoeg om een implantaat te kunnen aanbrengen. Daarnaast is een kunstgebit veruit de meest voordelige optie. We onderscheiden:
Gedeeltelijke gebitsprothese
Wanneer je slechts voor een gedeelte van je gebit vervangende elementen nodig hebt, maken we een boven- of onderprothese die past bij de eigen tanden en kiezen. Alleen de vervangende delen voor niet functionerende elementen die je nodig hebt, maken we vast aan het plaatje of frame.
Volledige gebitsprothese
Een volledige prothese vervangt alle tanden en kiezen van je boven- en/of onderkaak.
Klikgebit of implantaten
Naast het op maat maken van losse gebitsprotheses groeit de vraag naar klikgebitten en implantaten. Wil je meer weten over deze optie? Kijk dan even op de pagina over implantaten.
Hoe ziet het traject naar een kunstgebit eruit?
Wanneer tanden of kiezen niet meer te repareren zijn of ze overlast bezorgen tijdens het eten, drinken en praten, biedt een prothese uitkomst. Sterker nog, soms kan het een opluchting zijn om eindelijk van de pijn of belemmeringen af te zijn.
Een kunstgebit aanmeten is een zorgvuldig proces, omdat het heel precies en op maat gemaakt wordt en we het je zo comfortabel mogelijk willen maken. Dat geldt vanaf de extractie (trekken van huidige tanden of kiezen) tot de nacontrole, zodat we zeker weten dat je weer alles kunt doen wat je wil. We volgen onderstaande stappen bij een eerste volledige prothese. Bij het aanmeten van een volgende prothese of een gedeeltelijke prothese zijn echter minder stappen nodig.
STAP 1:
Bij de eerste afspraak bespreken we je wensen en bepalen we de kleur van je eerste, tijdelijke prothese. Omdat je mond eerst moet helen na de extractie van kiezen en tanden, kan het zijn dat je kaak wat slinkt. De tijdelijke prothese maken we in het laboratorium precies op maat.
STAP 2:
Zodra de tijdelijke prothese klaar is, volgt het trekken van tanden en kiezen. Uiteraard verdoven we je mond goed en schrijven je pijnstillers voor. Je begint de prothese direct na de extractie te dragen, zodat deze je tandvlees en kaken beschermt. Blijf de prothese zo veel mogelijk dragen, in het begin liefst ook ’s nachts en zelfs als het pijn doet. Hoe meer je hem draagt, hoe beter de kaken in vorm blijven.
STAP 3:
Na een week kom je terug voor controle. We verwijderen de eventuele hechtingen en controleren het helingsproces. Ook bekijken we samen of de prothese goed zit. Eventuele kleine problemen verhelpen we direct.
STAP 4:
Na een aantal maanden volgt een tweede controle. We beoordelen weer of de prothese nog voldoende past en of de kaak veranderd is. Op basis van onze bevindingen en je ervaringen, passen we de prothese aan (rebasing) voor de komende periode.
STAP 5:
Na ongeveer een jaar slinkt de kaak veel langzamer en volgt het natuurlijke slinken volgens de leeftijd. Vanaf dat moment kunnen we een definitief kunstgebit aanmeten, dat volledig op maat en wens wordt gemaakt in het laboratorium.